Arnyek

Andókút

TwitterFacebook

Az Andó-kút (régebbi nevén Lenke-forrás) egy közkedvelt pihenőhely a Bükkben, Varbó községtől néhány kilométerre. Egy öreg bükkök által körülvett csendes, füves völgyben található, mely, ha nem Varbóról megyünk, Kisvasúttal vagy Turistaútvonalon, Tanösvényen keresztül is könnyen megközelíthető.

 


 


A forráson kívül található itt egy esőház, valamint egy mesterséges tavacska, melynek közepén szintén egy kis fedett, padokkal ellátott pihenő található. Az ide látogatók kellemesen megpihenhetnek, elfogyaszthatják hátizsákjukból elemózsiájukat, a gyerekcsoportok bújócskázhatnak, szám-háborúzhatnak, míg szüleik élvezhetik a festői környezet szépségét vagy akár szalonnát is süthetnek – ha éppen nincs tűzgyújtási tilalom-.

 

 

 

 


Fotók: Éri Imre

 


Bővebb információt a Varbó - Andó-kút-i tanösvényről a Turizmus/Tanösvény menüpontban kaphat!

Ha honlapunk adatai még így sem kielégítőek az ön számára, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, készséggel áll az ön rendelkezésére.

 


Bükki Nemzeti Park

Kelet-Bükki tájegység


Barta Zsolt

tájegységvezető


 

 

 


 

 

Az Andó-kút megközelíthető:


- autóval Miskolctól vagy Sajószentpéterről Varbó települést elérve, majd azt elhagyva a víztározó mellett a Fónagyság pihenőhely felé kell menni! Innen kb. 2-3km gyalogosan.


- vagy a Bánkútra vezető műút Csókás-pihenőhöz közel eső elágazásából /behajtani tilos!/ (~3km)


- tömegközlekedéssel a Varbóra tartó távolsági busszal


- vagy a miskolci 15-ös jelzésű autóbusszal a Pisztráng keltető (4km) vagy a Miskolc - Mahóca kisvasút Andó-kút megállójából (~200m) közelíthető meg.

Footer