Arnyek

Falumúzeum

TwitterFacebook


Varbón 1998. augusztus 20-án avattuk a Falumúzeumot.A skanzent az Önkormányzat alakította ki egy 1930-as években épült parasztházban és annak portáján.

 

 

 

 

 


A berendezési tárgyak, használati eszközök nagy részét a falu lakossága adományozta. Az ő együttműködő tevékenységük tette lehetővé létrejöttét.

Az épület első helyiségében a „tiszta szoba” berendezései, tárgyai láthatók. Ez egy módosabb család régi szobáját mutatja be, a bútorok az 1930-40-es évekből származnak.

 

 

 

 


Az előtérben Varbó község régi zászlaja látható, amely az 1848-as évből maradt nagyon viseletes állapotban. Mellette egy ősi kard van elhelyezve. Ezek falunk legértékesebb, legrégibb ereklyéi. Itt találhatók még régi cserépedények, valamint az iskola történetét bemutató képsorok.


A második szoba Gergely Mihály emlékszobája. Berendezését, emléktárgyait az író ajándékozta a múzeumnak, elhelyezésüket ő irányította, végezte.

 

 

 

 


Az író 1921. november 9-én született Varbón. Írói, szerkesztői munkásságáért több díjat, elismerést, kitüntetést kapott. Évtizedekig Budapesten élt, ahol aktív irodalmi, kulturális tevékenységet folytatott haláláig (2007-07-15).

A kamrában a fonás, szövés eszközei láthatók, valamint különböző szőtt kelmék.

A régi falusi szövőszék üzemképes állapotban mutatja az ősi technikát.

Az istállóban a falusi ember régen használt eszközei láthatók, bemutatva a különböző foglalkozásokat is. Így láthatók az állattartás, a bortermelés, a földművelés eszközei, valamint a falu történetében fontos szerepet játszó bányászati eszközök is.

 

 

A Falumúzeum ingyenesen megtekinthető!


Érdeklődni az alábbi telefonszámokon lehet: 48/521-008 ; 30/979-80-55
Footer