Arnyek

Református templom

TwitterFacebook


A jelenlegi templom új helyen, a Nyögő patak partján épült 1809-ben paraszt barokk stílusban. A templom tornyát csak 1898-ban sikerült befejezni. A toronyba harangok kerültek. Jelenleg 3 harang van. A legkisebb a legöregebb: 1766-ból való, a középső 1923-ból, míg a nagy 1925-bõl. Az idők folyamán a templom többször esett át kisebb-nagyobb felújításon. Tudunk arról, hogy eredetileg fazsindely fedte a templomot, ezt palakő váltotta fel, majd gyári pala következett, most piros műemlékpala borítja.

Varbó, a " Pitypalatty völgyi templomtúra kiinduló állomása"


Községünk lakói méltán büszkék lakóhelyükre, hiszen gyönyörű természeti környezettel rendelkező, rendezett település. A Bükk hegység karnyújtásnyira található, a természetkedvelő emberek szeretik, gyakran látogatják Varbót. Néhány éve fiatal lelkészünk kezdeményezésére "templomtúra" indult, ami a Varbó és Sajószentpéter között elnyúló völgyben - a Pitypalatty völgyben - található falvak templomainak érintésével a mozgást népszerűsítette.
Ez adta az ötletet a varbói református egyházközség pályázatához. Az EU pályázatok adta lehetőségek és a templomtúra ötletének összekapcsolásával egy nyertes projekt indulhatott útnak 2010-ben.
Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 40.986.474 Ft. támogatást nyújt 200 éves szép templomunk felújítására, környezetének szebbé tételére. A projekt megvalósítása augusztusban indult, azóta is folyamatosan dolgoznak a kivitelezők.
A munkálatok főbb állomásai:
- külső és belső vakolatjavítás, víztelenítés, nyílászárók cseréje, bádogos, javítási munkák
- festés
- külső utak, járdák készítése
- túraállomás kiindulópontjának kiépítése a Dózsa Gy. út felőli részen
- parkolók kialakítása
Az elnyert támogatás nem fedezi a felújítás valamennyi költségét, a megálmodott megújulás eléréséhez a községünk lakói adományokkal járulnak hozzá, melyeket ez úton is szeretnénk megköszönni. Segítségükkel varázsolhatjuk újjá a templom karzatait, csendülhet majd fel tisztán az orgonaszó.
A felújítási munkálatok befejezése 2011 első felében várható. Reméljük, hogy a pályázat célkitűzéseinek megfelelően a régióban ismertebbé válik településünk.

A lelkipásztor
: Gere Gábor József

Elérhetőségek
:

Cím
: 3778 Varbó, Dózsa Gy. u. 1.
Tel/fax
: 48/345-298
Mobil
: 30/380-9503
E-mail
: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web
: http://tirek.hu/lap/varbo

A templom megtekinthető!

Kulcs a parókián (Dózsa Gy. u. 1.sz.).

Varbó Község Önkormányzata 2005. évben a Református Templomot és a Parókia épületét helyi építészeti védelem alá helyezte.
Vendégszobák a Varbói Református Egyházközség Gyülekezeti otthonában!
A gyülekezet szeretettel várja vendégeit, két szobában, melyek külön fürdőszobákkal, Tv-vel állnak vendégek rendelkezésére a templom tövében.

Footer