Elhelyezkedése

Varbó község Borsod-Abaúj-Zemplén megye közép-nyugati részén található. Miskolctól való távolsága Lyukóbánya felől közelítve 15 km, Sajószentpéter felől 25 km.

Legközelebbi város Sajószentpéter, mely 9 km-re fekszik Varbótól.

A település határa a Bükk-hegység láncolatával ér össze, külterületének jelentős része a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik. A település nem érint főútvonalat, így a közlekedés nagyobbrészt személyautó illetve autóbusz-forgalomra korlátozódik. Varbó község úgynevezett zsáktelepülésnek számít, bár a hegyi utakon keresztül elérhető több település is. A Tardona felé vezető út közlekedésre alkalmatlansága, illetve veszélyessége miatt régebb óta le van zárva.

Varbó község földrajzilag a Tardonai-dombság területéhez tartozik. A Tardonai-dombság talaja uralkodóan az agyagbemosódásos barna erdőtalaj, bár talajtani szempontból meglehetősen tarka térség. A Miskolc-Sajószentpéter közötti dombvonulaton kedvező feltételek mellet nyirokszerű anyagon, csernozjom barna erdőtalajok képződtek, így Varbó környékén is előfordul ez a talajtípus.

A község természetes növényzete a Bükk-fennsíkéval egyezik meg. Varbó maga hegyes vidéken épült fel, a Bükk hegység északi lejtőjén, így környezetében jelentős az erdők aránya. Erdőgazdálkodása is jelentősebb a szántóföldi növénytermesztésénél, termőföld-területeinek jelentős része erdő művelési ágú. A községben lévő erdőterületet nagyrészt állami erdők alkotják, kezelőjük az ÉSZAKERDŐ Zrt. Az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódik a vadgazdálkodási tevékenység helyi vadásztársasággal.

Éghajlata szubkontinentális, mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz. A kistáj középső és déli részén, ahol a település is fekszik, ez a klíma nemcsak az erdőgazdálkodásnak, hanem a szántóföldi kultúráknak is kedvez. Az erdőgazdasági területeket vegyes korú, kemény lombos és fenyőerdő borítják. A hegyvidéki adottságból kifolyólag a község északi dombján egymást érik a szőlőültetvények, valamint ugyanitt pincesor található.

A községen keresztül folyik a Sajó folyóba torkolló Nyögő-patak. Az 1970-es években Varbón záportározó létesült, mely a Bükk-hegységből lezúduló vízár befogadására képes. A tározó vizét zsilipen keresztül a Nyögő-patak fogadja be. A tározó – vagy ahogy helyben hívják, a tó – déli részén az 1980-as években zártkerti üdülőövezet létesült. Az üdülőövezetben néhányan állandó lakóhelyet létesítettek, de az itt lévő üdülőházak többségét csak hétvégéken használják.

A település elhelyezkedésének előnye Miskolc és Sajószentpéter városok közelsége, valamint a természeti környezet kiemelkedő szépsége.