VARBÓI NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

Kedvezményezett: Varbó Község Önkormányzata

Projekt címe: Varbó Község Önkormányzat energetikai korszerűsítése

Támogatás összege: 34,58 millió forint

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt fizikai zárása: 2019.12.31.

Projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-16-BO1-2017-00021

Projekt bemutatása

A megvalósult beruházás során az Önkormányzat tulajdonában lévő óvoda épület külső határoló szerkezeteinek szigetelése, nyílászáróinak cseréje, fűtési rendszerének korszerűsítése és napelemek telepítése valósult meg. Az ingatlan energetikai adottságai a beruházást megelőzően rossznak voltak, az épületszerkezetek nem feleltek meg az érvényben lévő energetikai követelményeknek, üzemeltetése magas költségekkel járt. A projekt során ablakok cseréje korszerű 3 rétegűüveggel ellátott hőszigetelt nyílászárókra, épület külső homlokzatának, padlásfödém, és fűtetlen térrel határos falainak hőszigetelése valósult meg. Az óvoda hőellátása céljára kondenzációs kazán került beépítésre, amely a mindenkori hőigénynek megfelelően széles határok között folyamatos, moduláló szabályozással áll be a szükséges teljesítményre, hatásfok csökkenés nélkül. A fűtőrendszerben beépített hőleadók (azaz radiátorok) teljesítménye az új hőigényhez illesztett, kis vízterénél fogva rugalmasan szabályozható a mindenkori hőigénynek megfelelően, a helyiségenkénti szabályozhatóság lehetőségével. Az időjárásfüggő szabályozás és a szintenként kialakított, külön szabályozott fűtési körök lehetővé teszik az esetleges eltérő igény szerinti üzemeltetést. A radiátorokon elhelyezett termosztatikus szelepekkel megvalósult a helyiségenkénti külön szabályozhatóság követelménye is. A környezettudatosság jegyében jelen projekt keretén belül a villamos energia felhasználás kompenzálására napelemes rendszer is telepítésre került.

A projektnek köszönhetően létrejött egy megfelelő hőtechnikai jellemzőkkel rendelkező, korszerű, energiatakarékos és projektarányosan akadálymentesített épület. A korszerűsítés hatására fajlagosan nagymértékben csökkent az üvegházhatást kibocsájtó gázok mértéke, valamint a külső homlokzatfelújítás eredményeként javult a településkép.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.